Kikkis Mikkola

SYNTINÄ KOTIÄITIYS? KUOLEEKO SUOMI?

 

SYNTINÄ KOTIÄITIYS, KUOLEEKO SUOMI


Meillä Suomessa tuntuu olevan yhteiskunnallinen synti olla äiti, koska siitä aiheutuu poissaoloa työelämästä. Erityisen suuri synti on olla kotiäiti, sillä tällainen äiti hoitaa useamman lapsen ennen kuin lähtee takaisin työelämään. Suurin synti näyttää olevan olla suurperheen äiti, sillä tällaisen äidin elämäntehtävä on perhe, eikä työura. Perin nurinkurista, sillä syntyvyytemme on laskeva, keskimääräinen lapsilukumme on tällä hetkellä 1.85. Monikin nuori aikuinen ei halua enää lapsia kulujen, vaivan ja stressin vuoksi. Silti perhepolitiikan saralla hälytyskellot eivät soi, arvona on lyhytnäköisesti työllisyys.

Suuret ikäluokat ovat nostattaneet ja nostavat hälyttävästi vanhusten palvelujen tarvetta. Saavutetut etuudet suhteellisen nuorine eläkeikineen jäävät enenevässä määrin nuorempien ikäluokkien harteille ja maksettavaksi. Tarvitsemme kipeästi lisää veronmaksajia. 

Onkin nurinkurista, että lapsiperhepolitiikka ontuu, varhaisvuosien perheen sisäisiä hoitojärjestelyjä koetetaan saada säädellyksi (kuka saa perheestä hoitaa jälkikasvuaan ja montako kuukautta). Näinä päivinä on myös julkaistu työllisyyttä ajatellen tarkoituksenmukaisia tutkimustuloksia, joissa 1-2 vuotiaat täytyisi saada varhaiskasvatuksen piiriin ja aika pienelle painoarvolle laitetaan saman tutkimuksen esiintuoma tulos eli se, että Suomessa esikoulu ja koulu tasoittaa erot. Eli kotiäidin kasvattamat kullannuput pärjäävät aivan yhtä hyvin elämässään kuin sen uranaisenkin nuput. Kuten tiedämme, kotiäitien ja heidän lasten tukena ollut tähänkin asti hyvää varhaiskasvatusta (kerhot, avoin varhaiskasvatus, päiväkodit). Eipä silti, tukeni nykypolitiikassa saa kyllä viisivuotiaille lapsille esitetty ilmainen varhaiskasvatus, sillä näin tulisi hyvissä ajoin huomioitua ja tutkittua nekin tarpeet, joihin lapsi tarvitsee tukea ajatellen tulevaa koulutietä.

Tarvitsemme lapsiperheitä tukevaa politiikkaa, jossa lapsia syntyy tähän maahan enemmän. Meidän tulisi nähdä kotiäitivuodet arvokkaina ja tukea perheiden valinnanvapautta niin, että se palvelee perhettä itseään. Olisi myös syytä tukea taloudellisesti niitä perheitä, joilla on haave suuremmasta lapsiluvusta ja nähdä asia jopa niin, että nämä äidit tekevät arvokasta työtä tulevaisuuden Suomen eteen. Kristillisdemokraatit julkaisivat 1.6 uuden perhepoliittisen ohjelman, jossa tahdomme mm. tukea perheitä heidään lapsihaaveissaan esimerkiksi heidän omalla sisäisellä valinnanvapaudellaan lapsen  hoitojärjestelyissä sekä taaperobonuksella, joka helpottaisi tasapuolisesti lapsista aiheutuvaa taloudellista painetta.

Anne ”Kikkis” Mikkola
päiväkodin johtaja
Joensuun valtuutettu (KD)

(KIRJOITUS JULKAISTU SANOMALEHTI KARJALAISESSA 8.6.2018 JA KARJALAN HEILISSÄ 6.6.2018)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat