Kikkis Mikkola

PYHÄINPÄIVÄÄ, EI PELKKÄÄ HALLOWEENIA PÄIVÄKODEISSA

  • PYHÄINPÄIVÄÄ, EI PELKKÄÄ HALLOWEENIA PÄIVÄKODEISSA

KUULEEKO LAPSESI PÄIVÄKODISSA JA KOULUSSA PYHÄINPÄIVÄN MERKITYKSESTÄ, ONKO LÄSNÄ PELKKÄ HALLOWEEN?

(julkaistu Sanomalehti Karjalaisessa 1.10.2018 otsikolla: ”Pyhäinpäivää, ei pelkkää halloweenia päikkärissä”)

Eräs äiti pohti menneellä viikolla, että häntä ärsyttää viedä lapsi hoitoon ”Halloween”-juhlan vuoksi, eikä hän tiedä miten hän ilmaisisi asian hoitopaikassa, koska hän ei halua vaikeuttaa päiväkodin toimintaa. Eräs perhe puolestaan piti pois lapsensa koulun ”Halloween”-juhlan vuoksi viime vuonna. Kaikille ”Halloween” ei sovi.

Vaikka osalle meistä suomalaisista kristityistä yleistyneet ”Halloween”-juhlat päiväkodeissa ja kouluissa eivät tuota ongelmaa, on huolestuttavaa, jos lapsi ei saa kuulla mitään kalentereihimme merkatun kristillisen juhlapyhän, pyhäinpäivän merkityksestä. Halloween-juhla on pakanallinen perinne kuolleiden henkien vaeltelusta ja kummittelusta. Tätä ajatellen herää kysymys, onko pakanaperinteestä lähtöisin oleva leikkimielinen kauhu ja kummittelu parempi juhlinnan aihe kuin kristillisen perinteen tuoma ajatus rauhan maasta, jonne läheisemme ovat menneet ja josta ei tarvitse tulla enää henkenä kummittelemaan? 

Kuinka on tänä vuonna sinun lastesi päiväkodissa ja koulussa, onko siellä läsnä pelkästään ”Halloween” vai saavatko lapset kuulla myös kristillisestä pyhäinpäivästä? Uuden varhaiskasvatussuunnitelman mukaan varhaiskasvatuksessa läsnä saavat olla ne kulttuurit ja vakaumukset, jotka varhaiskasvatusryhmässä ovat edustettuna. Suomessa pyhäinpäivä on merkattu myös kalenterihimme ja siltäkin osin tutustuminen kulttuuriimme tältä osin olisi hyvin perusteltua ja toivottavaa. 

Siunattua pyhäinpäivää! 

Anne ”Kikkis” Mikkola, päiväkodin joht.
Joensuun kaupunginvaltuutettu (KD)
Kansanedustajaehdokas 2019

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat