Kikkis Mikkola

Lapsella oikeus kuulla suomalaisista juhlapyhistä

  • Lapsella oikeus kuulla suomalaisista juhlapyhistä

MITÄ VÄÄRÄÄ ON KYNTTILÄN VIEMISESSÄ HAUDALLE?

(JULKAISTU 14.11.2018 SANOMALEHTI KARJALAN HEILISSÄ)

Vastine Jouni Pekkariselle, joka syytti minua siitä, että haluan lapsien kuulevan myös suomalaiseen kalenteriin kuuluvan Pyhäinpäivän merkityksestä ja traditioista. Valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelmaa velvoittaa kasvatusvastuullisia henkilöitä päiväkodissa antamaan lapsille katsomuskasvatusta sekä tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin. Katsomuskasvatuksessa läsnä saavat olla ne vakaumukset, joita lapsiryhmässä on edustettuna. Katsomuskasvatusta on mahdoton antaa, jos katsomuksia ja näiden traditioita ei käsitellä mitenkään.

Mitä tulee suomalaisessa kalenterissammekin oleviin juhlapyhiin (kuten pyhäinpäivä, pääsiäinen, joulu, mikkelinpäivä jne.) sekä niihin liittyviin merkityksiin, traditioihin ja perinteisiin, on tärkeää, että myös niitä käsitellään päiväkodeissa ja kouluissa, aivan kuten Aleksis Kiven päivää, kalevalanpäivää tai vappuakin. Näin se ateistikin sitten sentään tietää, mitä vastustaa.

Mikäli lähdemme sille linjalle, että mitään kristillistä ei voi käsitellä varhaiskasvatuksessa, kyse ei ole positiivisesta uskonnonvapaudesta. Negatiivisen uskonnonvapauden periaatteella varhaiskasvatuksesta pitäisi silloin karsia kaikki se mikä jonkin vakaumusta loukkaa tai häiritsee. Esimerkiksi halloween tai vaikkapa jooga ja mindfulnes ovat asioita, joita kaikki eivät todellakaan toivo lapsensa elämään. Joulukin on hyvin ristiriitainen juhla, vaikka siitä otettaisiin pois kristillinen sisältö. Osalle ihmisistä kinkun syöminen on saastaista, kaikki uskonnot eivät suinkaan juhli joulua ja on myös suomalaisia ryhmittymiä, jotka toivoisivat, ettei joulu näkyisi mitenkään päiväkodin elämässä tonttuaskarteluineen, eikä liene yllätys sekään, että joulupukki ei vieraile kaikissa kodeissa. Mikään ei siis ole varmasti jokaiselle sopivaa. Ja se ateismikin on vain yksi pienen ryhmän aate, vakaumus vakaumusten joukossa. 

Kuuleminen kristillisestä pyhäinpäivästä auttaa ymmärtämään suomalaisia perinteitä ja traditioita. Se tuskin tekee kenestäkään kristittyä. Ja jos tekee, onko se nyt niin hirveää? 

Anne ”Kikkis” Mikkola, päiväkodin johtaja
Joensuun valtuutettu (KD) ja kansanedustajaehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat