Kikkis Mikkola

SUOMI TARVITSEE LAPSIA, PERHEITÄ PITÄÄ TUKEA LAPSIHAAVEISSAAN

  • SUOMI TARVITSEE LAPSIA, PERHEITÄ PITÄÄ TUKEA LAPSIHAAVEISSAAN

SUOMI TARVITSEE PERHEMYÖNTEISYYTTÄ

Eräs ammattikorkeakouluopiskelija totesi, että eipä juuri hänen luokastaan, joka koostuu 20-40 vuotiaista naisista, kukaan suunnittele saavansa lapsia ennen valmistumista ja vakituista työpaikkaa. Kun tähän lisätään pätkätyöt, uutiset pikkulapsiperheiden ostovoiman pienentymisestä palkan huvetessa suuriin asuntolainoihin, äitien kertomukset pakosta palata äitiysloman jälkeen töihin sekä nautintoa ja vaivattomuutta korostava kulttuurimme, niin eipä tarvitse ihmetellä miksi meillä syntyy joka vuosi pienen kaupungin verran vähemmän lapsia. 

Tarvitsemme aitoa perhemyönteisyyttä. Olisi tärkeää rohkaista 20-30 vuotiaita perhehaaveissaan tekemällä haaveita rakenteellisesti helpommiksi toteuttaa. Tarvitaan aidosti perheiden tukemista, esimerkiksi lapsivähennyksen palauttamista verotukseen ja kuukausittaista taaperobonusta helpottamaan perheiden toimeentuloa ja aitoa valinnanvapautta valita kotihoidon tai varhaiskasvatuksen välillä lapsen varhaisvuosina.

Varhaisvuosien motivoituneen vanhemman kotihoitoa tulisi osata arvostaa myös lapsen perusturvallisuuden kehittymisen ja varhaisten kiintymyssuhteiden näkökulmasta, ei pelkästään äidin työuran näkökulmasta. Lapsen hyvinvointi varhaiskasvatuksessa tulisi myös ottaa myös huomioon pienentämällä varhaiskasvatusryhmäkokoa. Tarvitaan tukea niille vanhemmille, jotka päättävät toteuttaa lapsihaaveensa ennen pitkää tutkintoa ja uraa niin, ettei pelko tulevaisuudesta estä haaveiden toteuttamista. Työtä on arvostettava, mutta ilman lapsia meillä ei ole tulevaisuutta.

Kikkis Mikkola, päiväkodin johtaja
Eduskuntavaaliehdokas (KD)

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat