Kikkis Mikkola

LISÄÄ HOITAJIA VANHUSTEN KOTI- JA LAITOSHOITOON

  • LISÄÄ HOITAJIA VANHUSTEN KOTI- JA LAITOSHOITOON

LISÄÄ HOITAJIA VANHUSTENHOITOON

Kahdeksankymppisen mummon silmiin kohosivat kyyneleet ja suusta purkautui: ”Miten Suomi hoitaa meitä, jotka olemme rakentaneet tämän maan?”. Tuo vanhus kertoi toivovansa, ettei koskaan itse joudu laitokseen. Viimeaikaiset uutiset kertovat ikäviä terveisiä vanhustenhoidon nykytilasta, kuten Esperian hoitokotien laiminlyönneistä hoitajamitoituksissa. Superin julkaisema tutkimus kertoi samaa kotihoidon puolelta: hoitajat eivät ehdi tehdä työtään edes lain edellyttämällä tavalla. 

Parhaansa yrittävät hoitajat eivät uskalla puhua julkisuuteen, että työkaverien sairaspäiviä järjestellään yleisesti työjärjestelyin, sijaisia ei palkata ja aina heitä ei saadakaan. Vanhusten hoitokotien johtajat ovat hankalassa välikädessä painiskellessaan ylhäältä tulevien tulostavoitteiden kanssa. Hoitajien minimimitoitus on yleinen maksimimitoitus koti- ja laitoshoidossa. 

Kun raha ja tulostavoitteet ratkaisevat, jäävät arvot juhlapuheiksi ja kirjatuiksi tavoitteiksi. Emme kaipaa juhlapuheita, kaipaamme sitä, että tämä yhteiskunta aidosti välittää niin vanhuksista kuin työntekijöistäkin. Jokainen vanhus ansaitsee hyvän hoidon ja työntekijä ajan sen antaakseen. Lisää hoitajia vanhustenhoitoon! Vanhusten hyvä hoito on KD:n sydämellä. 

Kikkis Mikkola,
päiväkodinjohtaja, muusikko,
kaupunginvaltuutettu ja
eduskuntavaalehdokas

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat