Kikkis Mikkola

Soten kaatui, seuraavassa yrityksessä on muistettava paikallisuus

TEHKÄÄMME TYÖTÄ MAAKUNTIEMME ETEEN

Sote-uudistus kaatui. Hyvää tässä on se, että markkinavoimamalli paloi pohjaan. Huonoa tässä on se, että Sote-uudistus odottaa yhä päätöstään tässä maassa. 

Markkinavoimia ja sen arvaamattomuutta emme kaipaa liian suureen rooliin seuraavissa Sote-uudistusponnistuksissakaan. Markkinavoimien arvaamattomuutta ennakoivat jo alkuvuodesta paljastuneet puutteet yksityisten ketjujen vanhustenhoidon ja varhaiskasvatuksen hoitajamitoituksissa sekä samalla näiden ketjujen valtavat voitot ja verovarojen ulkomaille siirtyminen. Yksityinen sektori on ihan hyvä julkisen sektorin täydentäjä, kunhan se pysyy julkisen sektorin renkinä vailla suurta monopoli- tai saneluvaltaa esimerkiksi hinnoitteluunsa nähden. Palvelusetelit ja vapaus valita vaikkapa oman vanhemman hoitopaikasta, ovat sinänsä ihan hyviä asioita. 

Meillä Pohjois-Karjalassa on tehty valtava työ luoden jo oma maakuntamalli ”Siun Soten”-muodossa. Siinä on puutteensa ja ongelmansa, mutta samalla on todettava, että maakuntamalli turvaa leipää ja työpaikkoja Pohjois-Karjalaan. Kun uusi eduskunta lähtee sorvaamaan taas Sote-mallia kohti maalia, on pidettävä huolta siitä, että leipä ja työpaikat säilyvät jatkossakin Pohjois-Karjalassa. Sote-uudistusta on kehitettävä maakuntamallien pohjalle ja Pohjois-Karjalan on pidettävä puolensa, etteivät palvelut siirry Kuopioon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat